Gy. I. K.

 

Milyen vizet kell biztosítanunk a párásító rendszer működtetéséhez?

A rendszer tökéletesen üzemel hálózati- és kútvízzel is. A párásító rendszer bekötéshez minimum ¾-es, külső vízkiállás szükséges. Minden vizet mechanikusan szűrünk 60-10-5 mikron tisztaságúra.

Érdemes továbbá a párásító rendszert védeni továbbá a rendszert a vízkő ellen, ezért lágyított víz használata javasolt. A párásítókat ioncserélt vízzel működtetve meghosszabbítható az élettartam és kisebb karbantartási igény a páraképző fúvókáknál.

Mennyi áramot, vizet stb használ működéskor?

A vízfogyasztás a fúvókák számától, és azok átmérőjétől függ. A szivattyú áramfelvétele pedig a vízhozammal függ össze.

Egy 20 fúvókás rendszer (nagyságrendileg 300 nm –t lehet vele párásítani), ahol a fúvókák átmérője 0,15 mm, óránként 50 L vizet használ.

Az ehhez tartozó szivattyú áramfelvétele 0,55 kW.

Egyéb energia igénye nincs.

Milyen mértékű páratartalom növekedés érhető el?

Akár 90% feletti páratartalom is elérhető. Emiatt alkalmazzák például a gombászatban is.

Milyen pontosan szabályozható a páratartalom?

1%-os pontossággal. Ha a mért páratartalom a beállított értéktől 1%kal eltér, a rendszer automatikusan be, vagy ki kapcsol.

Mik a telepítés feltételei?

A nagynyomású szivattyú hoz 230 V-os áram, és ¾-es, küldő vízkiállás szükséges, 1 m3/ óra vízhozammal, és 2-3 bar statikus nyomással.

Használható-e melegvízzel, vagy gőzzel való párásításhoz?

Szigorúan tilos.A bejövő víz nem lehet melegebb 15 foknál. A hőtágulás csepegést, szivárgást okozhat.

Egyszerre hűt és párásít?

Nem.

Vagy nagymértékű páratartalom növekedés érhető el, kis hőmérsékletváltozással, vagy fordítva. 

Hogy történik a felmérés?

Alapterület (méter * méter), belmagasság, és  néhány fotó alapján előzetesen, 100 eFt pontossággal megtervezhető a rendszer, de egyes esetekben helyszíni szemle is szükséges.

Mennyi vizet használ egy fűvóka?

A fúvókák közepén levő, 0,15 és 0,5 mm közötti átmérőjű lukak függvényében a vízhozam 2,76 és 12,12 l/óra között változik, 70 baros nyomáson. Ez az az üzemi nyomás, ahol a rendszer működni szokott. Ennél kisebb nyomáson a porlasztás nem lenne megfelelő, nagyobb nyomásra viszont ritkán van szükség, felesleges többlet energiába kerülne. A mindenkori vízhozam a fúvókák