A párahűtés ipari felhasználásának előnyei

 

 Nagy légterű üzemcsarnokok léghűtésének megfelelő megoldása hagyományos klímaberendezéssel szinte lehetetlen, különösen, ha üzemidőben az adott ipari tevékenység mellett szükséges a folyamatos szellőztetés, vagy az ajtók, ablakok állandó nyitva tartása.

A folyamatosan szellőztetett ipari csarnokokban, műhelyekben a munkaállomások hűtésére legideálisabb eszközök a cégünk által forgalmazott és szerelt evaporatív elven működő párásítással hűtő berendezések. A hűtő hatás mellett a légnedvesség növelésére, illetve megfelelő páratartalom beállítására is alkalmasak rendszereink, ez különösen előnyös olyan ipari szektorokban, ahol az előállított termék nedvességtartalma mind a feldolgozáskor, mind a késztermék tárolásakor a minőség szempontjából igen lényeges, például: textilipari párásítás, nyomdaipari páratartalom szabályozás, párásítás a papírgyártás területén, faipari páratartalom szabályozás, páratartalom szabályozás a bútorgyártásban.

Az ipari hűtés a nagynyomású szivattyú által a légtérbe porlasztott rendkívül apró (4-10 mikrométeres) vízcseppeknek a levegőben való azonnali elpárolgásán alapul. Az evaporáció (párolgás) közben a halmazállapot változáson átmenő víz a körülötte lévő levegőből a párolgáshoz szükséges hőenergiát elvonja, ezáltal drasztikusan hűtve környezetét. 
TETŐHŰTÉS – a Tecnocooling párahűtő rendszere alkalmas lapostetős csarnokok TETŐHŰTÉSÉRE. Ebben az esetben is, a hűtés a légtérbe porlasztott rendkívül apró vízcseppeknek a levegőben való azonnali elpárolgásával valósul meg, így a hő nagy része az épületen kívül marad.  A folyamat adiabatikus, a szivattyút tápláló elektromos energián kívül a hűtési effektus megvalósulásához további energia befektetés, hőelvonás nem szükséges.
Ennél fogva a hagyományos klímákhoz viszonyítva hűtőrendszereink üzemeltetése jelentősen kevesebb energiafelhasználással jár, ezáltal környezetbarát.

A rendszer alapja a speciálisan erre a célra kifejlesztett nagynyomású szivattyú (70-100 Bar), amelyhez a változatos igényekhez alkalmazkodva, különböző ventilátorokkal illetve a párásító csövekre közvetlenül (vonalsoros rendszer) felszerelt magas minőségű porlasztófejek (fúvókák) csatlakoztathatók. A rendszer, moduláris kiképzésének köszönhetően, szinte bármilyen méretű és páraigényű helyszínen megállja a helyét, alkalmazkodik a legextrémebb igényekhez is. Csarnok hűtése esetén előnye továbbá, hogy már meglévő szellőztető rendszerekhez is integrálható, ugyanakkor lehetőség van arra is, hogy az üzemcsarnoknak csak egy részét hűtsük (például azon területeken, ahol dolgozók tartózkodnak, vagy üzem közben jelentős hőkibocsájtással működő gépeknél, öntödékben), ezzel energiát és pénzt takarítva meg (lsd.: az ábrán).

Rendszerink egyszerűen, gyorsan és alacsony költséggel szerelhetők, karbantartási igényük is minimális, és mivel a hűtő hatás lokalizálható ott, ahol ténylegesen szükséges (a terület mérete függ a beszerelt elemektől: ventilátortípusok, fúvókák), ezért félig nyitott és nyílt terek hűtésére is kiválóan alkalmazható.(hulladékfeldolgozók pormegkötése, porlefogás kőbányákban, istállóhűtés, klíma előhűtés).

A magasabb páratartalmú levegőben kevesebb a belélegezhető, szálló por, és a tárgyak elektrosztatikus feltöltődéséből adódó problémák is jelentősen csökkennek.

A hűvösebb környezet és páradús levegő nem kizárólag az üzem dolgozói számára kedvező, a késztermék minőségét is előnyösen befolyásolja. Nő a termelékenység, kevesebb a selejt, gazdaságosabb a gyártási folyamat (erről bővebben a nyomdaipari párásítás és textilipari párásítás cikkekben olvashat).

 
A weblap és annak tartalma a Tecnocooling Kft. tulajdonát képezi és a szerzői jog törvényeinek és nemzetközi egyezmények védelmében áll. A weblapon megjelentetett tartalom, az ott publikált cikkek mind a Tecnocooling Kft. kizárólagos tulajdonát képezik.