A nyomdai késztermék minőségét nagyban befolyásolja a felhasznált papír nedvességtartalma. Hazánk klimatikus viszonyai nem teszik lehetővé a papír minőségi feldolgozásához szükséges elegendő légnedvesség folyamatos fenntartását mesterséges páratartalom-szabályozás nélkül. A papír legkedvezőbb esetben is már a nyomdába érkezéskor maximum 50-60%-os nedvességtartalommal rendelkezik, ám többször ennél is kevesebbel, ha a szállítás előtt hosszabb ideig raktározták. Mindehhez hozzáadódik, hogy a nyomdai feldolgozás előtti tárolás alatt is nagyban csökken a papír víztartalma.

Tároláskor az egymást fedő papírrétegek megakadályozzák az anyag közepének kiszáradását, viszont a levegővel érintkező papírszélek felé csökkenő nedvességtartalom miatt kialakuló méretkülönbségek (száradás közben a papír természetes alapú rostjai rövidülnek) úgynevezett teknősödést okoznak, a felület nem lesz egyenletes, ez nyomáskor hibák forrása lehet. A száraz papír a nyomdafestékből felvett nedvesség hatására megnyúlhat, ami a készterméknél pontatlanságot, minőségromlást okoz.

A másik probléma, hogy nyomás közben a súrlódástól a nem megfelelő nedvességtartalmú papír statikusan feltöltődik, ez duplázást eredményezhet. Magas páratartalom esetén ez a probléma kiküszöbölhető, mivel a nedves levegőben a súrlódáskor felhalmozódó elektromos töltés eloszlik. Az ipari léptékű párásítás másik előnye, hogy a levegőben szálló por mennyisége jelentősen csökken.

Rendszereink teljességgel automatizálhatók, beépíthető légnedvesség mérő és páratartalom-szabályozó berendezés segítségével, ezáltal üzemidőn kívül is tartható a megfelelő relatív páratartalom, így a papír nedvességtartalma állandó magas szinten marad, könnyebb a feldolgozása, csökkenthető a selejt mennyisége.

Párásító berendezéseink moduláris kialakításukból kifolyólag bármilyen helységben alkalmazhatók, könnyen szerelhetők, karbantartási igényük csekély.

Ha több képet szeretne látni a nyomdaipari párásításról, kattintson a linkre!

 
A weblap és annak tartalma a Tecnocooling Kft. tulajdonát képezi és a szerzői jog törvényeinek és nemzetközi egyezmények védelmében áll. A weblapon megjelentetett tartalom, az ott publikált cikkek mind a Tecnocooling Kft. kizárólagos szellemi tulajdonát képezik.