Textilipari párásítás

A természetes eredetű, rostos anyagok, mint a fa vagy a textil, a levegő nedvességtartalmának változására reagálnak, ez a legtöbb esetben méretváltozással jár.

A száradás hatására rövidülő, rugalmasságukat elveszítő textil rostok esetén gyártáskor nő az anyag szakadásának esélye, így megnő a selejt mennyisége is, ez kihat a termelékenységre is.

Az optimális külső tényezők, azaz a hőmérséklet és a páratartalom folyamatos ellenőrzésével, szabályozásával 15%-al nő az anyagok rugalmassága. A megfelelő páratartalom 55 – 70% közé tehető, e két érték között tudjuk elérni a legjobb minőséget a textilipar valamennyi területén.

A legjobb anyagminőség víztartalma a különböző anyagtípusok esetében változó. Ideális esetben a pamut 7%, a nylon 2-3%, a gyapjú 18% vizet tartalmaz.

A textil- és cérnagyártásban problémát jelenthet a súrlódó anyagok elektrosztatikus feltöltődése, amely megfelelő páratartalom mellett teljesen kiküszöbölhető.

A párásító rendszerek ideálisak továbbá a szálló por megkötésére is azáltal, hogy a nagynyomású szivattyú (70-100 Bar) által a légtérbe porlasztott 4-10 micron méretű páracseppek megkötik a levegőben szálló 0,1-1000 mikron nagyságú, belélegezhető porszemcséket, tömegüket megnövelve azokat a talaj felé kényszerítik, így nagymértékben csökken az egészségre káros, belélegezhető részecskék koncentrációja a légtérben.

Az általunk telepített párásító rendszerek környezetbarátok, energia és vízigényük alacsony, könnyen szerelhetőek, minimális karbantartást igényelnek. A rendszerbe épített páramérő és páratartalom-szabályzó készülékkel a páratartalom nagy pontossággal beállítható, akár automatizáltan is, így üzemszünet idején is tartható az ideális légnedvesség.

 
A weblap és annak tartalma a Tecnocooling Kft. tulajdonát képezi és a szerzői jog törvényeinek és nemzetközi egyezmények védelmében áll. A weblapon megjelentetett tartalom, az ott publikált cikkek mind a Tecnocooling Kft. kizárólagos szellemi tulajdonát képezik.