Balaton felvidéken a kikapcsolódás az ételek és a jó italok harmóniában vannak egymással. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően egyre finomabb borokat fogyaszthatunk ezen a tájon. Egy pár cseppel járultunk hozzá legutóbb egy neves borászatnak a Figula pincészet borainak mennyiségének megtartásához.

A legjobb borokat fa hordókban kell tartani és érlelni, hogy zamatukat élvezni lehessen hosszú időn át. A boros pincék levegője hőmérsékletben megfelelő, de a páratartalom értéke általában alacsony. A fa hordó „megissza” az finom nedűt és elpárologtatja a pince légterébe. Egy kis pincészet esetén sem hasznos ez a jelenség, de ahol több akónyi bort tárolnak ott súlyos forintokban mérhető ez a párolgási veszteség.

Amennyiben a pince légterét nedvesítjük, a hordók nem kényszerülnek ugyanerre a feladatra így megmarad az emberek számára az értékes nedű.

A Figula Pincészet is ezt a megoldást választotta így a nagynyomású párásító rendszer beüzemelése után a hegy leve a bordók belsejében maradt kiváló minőségében.

Amennyiben érdekeli a technológiánk, keresse kollégáinkat, hogy önnek se a hordó igya meg a borát.