Hosszas előkészületek után 2011 ben telepítettük a teljesen automatizált párásító rendszert a Keskeny Nyomdába.  A Keskeny Nyomda Magyarország egyik vezető nyomdája, a refrenciaértéke kiemelten fontos volt számunkra.

15 mikronos szórófejeket választottunk, ami a legkisebb a palettánkon, vagyis a legfinomabb porlasztás érhető el vele. A vízcseppek ezáltal olyan kisméretűek, hogy 150 centiméteren belül elpárolognak, így nincs cseppképződés. Nem érheti kár a nagy értékű Heidelberg típusú nyomdagép-sorokat.

A megfelelő páratartalom szabályozás érdekében speciális, időzítős magasnyomású (70-110 bar) szivattyút használtunk, szárazonfutás elleni védelemmel és bypass rendszerrel szerelten. Ez azért lényeges, mert az átlagos szivattyút hamar tönkretenné a gyakori ki-be kapcsolgatás. A légtérbe porlasztott víz mennyiségét a páratartalom mérő berendezés szabályozza, ami 1% pontosságal állítja be a kívánt értéket. Meglehetősen száraz volt a levegő (18%), így ahoz, hogy 55%-ot érjünk el, 50 darab fúvókát kellett beépítenünk, amelyek összesen 150 liter vizet porlasztanak óránként.

A beruházó a legegyszerűbb kivitelezésű, vonalsoros rendszer mellet döntött, de alapos megfontolás tárgya volt az Eurojet nevű mennyezeti ventiláros párásító egység is, vonalsorral kombinálva. Ez vízszintes irányba teríti a párát a plafontól 0,5 – 1 méter mafasságban mintegy 50-70 m2 területen.  Előnye, hogy oldalirányban is 8 méterig párásít. Általában papírtárolóknál szoktuk használni, mert nagyon egyenletesen oszlatja a párát, rendkívül homogén hatás érhető el vele.

A csövek, és a fúvókák közé roppanógyűrűs kötőidomokat használtunk. Ez ugyan hátrány egy esetleges későbbi átalakításnál, viszont igen megbízható, tartós kötés, garantáltan cseppmentes.

A vonalsor elvezetésénél, és a fúvókák finomhangolásánál különös figyelmet fordítuttunk arra, hogy a páraeloszlás összhangban legyen a meglehetősen sűrűn elhelyezett nyomdagépekkel.

A végeredmény, hogy ma már a nyomda teljes területén homogén 55 %-os páratartalmat tudunk  biztosítani. Így sem a nyomati elcsúszás, sem a teknősödés, sem az elektrosztatikus feltöltődés okozta selejt nem jelentenek többé gondot.

Joggal lehetünk rá büszkék, hogy a szakmai körökben maximalistának tartott Keskeny család  is elégedett a végzett munkával. Úgy véljük, mára már meg is térült a beruházás, és hosszútávon biztosított, hogy a Keskeny Nyomda továbbra is a legmagasabb minőségű termékeket állítja elő.

Új hír: a Heidelberg Magyarország és a Keskeny Nyomda cégünktől rendelte meg az elsőként nyomdaipari felhasználásra kifejlesztett vízkezelő berendezést, melyről a későbbiekben adunk számot.

A weblap és annak tartalma a Tecnocooling Kft. tulajdonát képezi és a szerzői jog törvényeinek és nemzetközi egyezmények védelmében áll. A weblapon megjelentetett tartalom, az ott publikált cikkek mind a Tecnocooling Kft. kizárólagos szellemi tulajdonát képezik.