Bizonyára sokan ismerik, látják, de legalábbis olvastak már a Parlament előtti vízjátékról. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy mi célt szolgál egy ilyen rendszer, ezért éreztük szükségét, hogy mint tervező, nyilatkozzunk az ügy kapcsán.
A Kossuth téri látvány párásítás nem az első ilyen típusú felhasználása a nagynyomású vízporlasztásos rendszernek, hasonlót láthatunk a Várbazárban, az Aranymúzeumban, a Corvin sétányon és Hódmezővásrhely főterén is, melyeket szintén a Tecnocooling Kft tervezett, és/ vagy kivitelezett.
A cégünk által tervezett rendszerek mindegyikét egy nagynyomású szivattyú működteti, a víz 70 bar nyomáson, fúvókákon keresztül micron nagyságú vízcseppekre bomlik. Ezek az apró vízcseppek igen gyorsan elpárolognak, miközben jelentősen hűtik a környezetet. A vízcseppek a szórófejek közelében a szilárd felületen lecsapódhatnak, de ez a lecsapódás is nagyon mininális. Ahhoz, hogy valaki a szó szoros értelmében “elázzon”, nagyon sokáig kéne állnia vízpermetben. A párásítást leginkább nyáron, nagy melegben használják, a vezérlés a hőmérséklet függvényében kapcsolja ki/ vagy be a rendszert, illetve van lehetőség idő vezérlésre is. A párolgás okozta hőelvonás az aktuális légállapot (főképp a hőmérséklet, és a páratartalom) függvényében változik. Minél szárazabb, és melegebb a levegő, annál jobban hűti a környezetet. Nagy kánikula esetén akár 10 fokos hűtés is elérhető.
A 70 baros rendszer további nagy előnye, hogy sokkal kevesebb vizet használ, mint a hálózati (2-3 bar) nyomáson működő locsoló-hűtő megoldások.