A Visontai bányánál a surrantóknál keletkezett por sok éve okoz problémát a dolgozóknak, és a környezetnek egyaránt. Az osztályozó gépek, és a szállító szalag egyes szakaszait határoztuk meg kritikus pontként, ezért ide, a probléma gyökeréhez telepítettük a por lefogó rendszert.
Hosszas, többszöri egyeztetés alapján közösen határoztuk meg a párafüggöny nyomvonalát, a fúvókák helyét, méretét, és a szivattyúk helyét. A legnagyobb víz átfolyást biztosító, 0,5mm –es fúvókákat használtuk, 5 méter magasan rögzítve.
A fúvókák nagy száma (közel 200 db), és a vízhozam megkövetelte a professzionális, 12 l/perces, ipari árammal működő iCool Dynamic szivattyúk használatát. Ezek a szivattyúk még a rendkívül poros környezetben is tökéletes hatásfokkal működnek.
A legnagyobb problémát nem is a telepítés, és a nehéz megközelítés (az osztályozó gépek mellett a talaj nehezen járható, állványt nem tudtunk használni) okozta, hanem a kút víz szennyezettsége. 6 mechanikai szűrőt kellett telepítenünk, a betéteket így is 2 hetente kell cserélni. Ez anyagköltséget kevésbé, inkább karbantartási munkát jelent.
A rendszer nem igényelt vezérlést, az üzemeltetés manuálisan történik.
Megbízható, stabil porlekötő rendszert tudtunk átadni, ami tökéletesn ellátja a feladatát. Ezt mi sem támasztja alá jobban, mint hogy azóta újabb megrendelést kaptunk a bányától bővítésre.