Faipari termékek előállítása nem egyszerű feladat.

Sokat tanulják a mesterek és a mérnökök ennek minden apró lépését és mozzanatát. A fa egy élő szervezet mely kivágása után is sajátos fizikával rendelkezik. Fajtájától és környezeti behatásoktól függően változik az anyaga, minősége és értéke. A kivágás, előkészítés és feldolgozás során nagyon sok helyen sérülhet a fa szerkezete, és rostanyaga, ami komoly minőség-romláshoz és jelentős értékvesztéshez vezethet. Az ipari méretű feldolgozásnál nem csak a hőmérsékletnek, hanem a relatív páratartalomnak is igen jelentős szerepe van. Ma már sok megoldás létezik, hogy ideális körülményeket és a lehető legmagasabb minőséget tudjuk elérni.

Fa megmunkálásához ajánlott körülmények

Szobaszáraz állapot

A fanedvesség 8-12%. 20 °C-os hőmérsékletű, 45-50%-os relatív páratartalmú, mesterségesen fűtött szoba klímájának megfelelő egyensúlyi állapot. Ilyen nedvességtartalmú alapanyagra van szükség a szobabútorok, belső lépcsők stb. készítéséhez. A szobaszáraznál alacsonyabb nedvességtartalmú anyagot túlszárítottnak nevezzük. Ilyenek a hő-présből kikerülő lapok, lemezek. Ezeket felhasználás előtt megfelelő relatív páratartalmú helyiségben való tárolással klimatizálni kell.

Légszáraz állapot

A fanedvesség 12-15%. A szabadban tárolt, természetes szárítással szárított anyagnál elérhető egyensúlyi állapot, amely kb. 15 °C-os hőmérséklet és 75%-os relatív páratartalom mellett valósul meg. Ilyen anyagra van szükség az épületasztalos ipar külső szerkezeteihez, szabadtéri, kültéri tárgyakhoz stb. A 15%-nál magasabb nedvességtartalmú alapanyagot nem lehet jó minőségben megmunkálni, ragasztani, felület kezelni.

A levegő páratartalmának szabályozásához nagynyomású porlasztásos rendszer ajánlott. A jó szabályozhatóság a pontos légkezelés miatt ár/érték arányba a legjobb. Pontos precíz beállításának lehetőségének megfelelően, több zónára osztva csak a szükséges helyen állítja be az optimális páratartalmat. Mindezt úgy, hogy vízkicsapódás és csepegő víz se álljon a tökéletes késztermék útjába.

Az alacsony energia és vízfelhasználás miatt környezetbarát technológia a nagynyomású párásítás.

Amennyiben szeretné faipari cégénél optimalizálni a páratartalmat, keresse szakembereinket elérhetőségeink valamelyikén.