A 2010-es Construmán keresett meg minket Forster György, aki egy többgenerációs családi vállalkozásként működő nyílászáró gyártó műhely tulajdonos-ügyvezetője, közvetlen a régi 6-os út mellett Paks kapujában. Faipari párásítás területén ezt megelőzően csak bútoripar-párásítási referenciával (Falco Zrt., Szombathely) rendelkeztünk, ezért a munka új kihívás volt számunkra.

Első körben a tulajdonos csak a festőrészleg páratartalmának emelését tervezte. Ez a csarnokrész mintegy 350 m2 területű, átlag 5 m belmagasságú volt, ami ideális a nagynyomású párásító rendszer telepítésére. Az üzemvezető kérése az volt, hogy manuális rendszert telepítsünk, melyet ők szabályoznak a festési folymatok során. (Ebben az üzemben a felületkezelés megoldható szórással és merítéssel is – mindkét technológia során szükség van 55% körüli páratartalom beállítására.) A csarnokban a téli hónapokban a fűtés miatt 15-18% volt a relatív páratartalom. Tavasszal és ősszel ingadozott ugyan, de elfogadható volt, nyáron pedig ismét lecsökkent a téli szintre. A problémát úgy próbáltak kezelni (a pártartalmat növelni), hogy műszak előtt és után az egész aljzatot fellocsolták. Ezzel a megoldással időlegesen tudtak elérni +10-20% páratartalom növekedést, de nap közben mikor a legtöbb nyílászárót festették pont visszaesett a páratartalom a kívánatos szint alá.

A festőrészleg vezetője elmagyarázta (ld. videó), hogy a festési folyamatok során azért nagyon fontos a megfelelő relatív páratartalom beállítása, mert ha nem száraz a levegő, a festék lefolyása gyorsabb (ezáltal nem maradnak csíkok a nyílászárók felületén) és a felületkezelő anyagok kifeszülése egyenletesebb. A cég a német Remmers márkájú lakkokat, pácokat, felületkezelő és faanyagvédő termékeket használta és használja. A Remmers szakértői támogatták az elképzelést, így a tulajdonos 2009 tavaszán megrendelte a munka kivitelezését.

Amint elkészültünk a felületkezelő részleg párásításával, és tesztüzemet folytattak a kollégáink, a tulajdonos hívta az irodánkat, hogy megoldható-e a rendszer bővítése. Ekkor tapasztalták ugyanis, hogy a fa (cellulóz alapú termékek) nagyon gyorsan felveszik a levegőből a vizet, így növelve a nedvességtartalmukat. (grafikon) (A fa nedvességtartalma ugyanis nagyon fontos a megmunkálási folyamatoknál: kevesebb a szálszakadás, és a sorjaképződés – egyenletesebb szebb a vágási felület.) A telepített párásító rendszer másik nagy előnye pedig az volt, hogy a szálló por részecskéket kevesebb mint egy nap alatt telejesen lenyomta a földre, aminek két következménye volt: tisztább lett a levegő és két napig több dolga volt a takarítóknak. A nagynyomású párásító rendszereink egyik nagy előnye, hogy rugalmasan bővíthetőek, így az elkészült festőrészleg után sorban bővítettük fel a különböző részlegeket (előkészítés, csiszolás, megmunkálás, tárolás), így a végén az egész asztalosüzem párásítása megvalósult, több mint 4.000 négyzetméteren!

Az üzem (és párásító rendszer) azóta is tökéletesen működik, így az első nyílászáró-gyártó ipari párásítása cégünk referenciáinak egyik alappillére lett, melyet azóta sok más nívós magyarországi és külföldi gyártó vett mintául csarnok párásításai során.

Reméljük a sikeres példa további sok követőt eredményez, akiknél kiküszöbölhetjük az alacsony páratartalom okozta problémákat!

A weblap és annak tartalma a Tecnocooling Kft. tulajdonát képezi és a szerzői jog törvényeinek és nemzetközi egyezmények védelmében áll. A weblapon megjelentetett tartalom, az ott publikált cikkek mind a Tecnocooling Kft. kizárólagos szellemi tulajdonát képezik.