A baromfifélék hőszabályozó rendszere eltér az emlősökétől, mivel nincsen verejtékmirigyük, és tollazatuk is jelentősen hőszigetelő. A természetes, illetve hagyományos tartás állategészségügyi szempontból előnyös, mivel biztosítja a madár és környezetének harmonikus összhangját, ami az egészség megőrzésének alapja.

Azonban a szabadtartás olyan kihívásokat is jelent, amelyek az intenzív, jól kontrollálható tartási körülmények között kevésbé számottevőek: paraziták megjelenése, rágcsálók, rovarok, vadon élő madár- és emlősfajok fertőzésközvetítő szerepe, ragadozók jelenléte.

Az iparszerű baromfitenyésztésben legfontosabb külső környezeti hatásként a hőstresszt kell említenünk. A növekvő környezeti hőmérséklet csökkenő takarmányfelvételt, a termékenység és tojáshozam, a tojásminőség romlását okozhatja. Baromfifélék esetében a hőleadás különösen fontos, hiszen a táplálékkal felvett energiának legfeljebb 20%-át építik be szervezetükbe, míg a fennmaradó mennyiség nagy része hőtermelésre fordítódik, illetve az anyagcsere során termelt hő formájában szabadul fel.

Nagy melegben a baromfiak takarmányfelvétele csökken, tyúkoknál 30 °C-on, akár 30-35%-kal is csökkenhet a 20-22 °C-on mért értékhez viszonyítva (Ota, 1966). Hosszú ideig tartó hőstressz (32 °C-nál magasabb környezeti hőmérséklet) következményeként megváltozik a testösszetétel, csirkéknél általában csökken a test fehérje-, és nő a zsírtartalma (Esmail, 2001). A házityúk tojástermelése 27-29 °C-ig nem csökken lényegesen, ha azonban a hőmérséklet emelkedik, a takarmányfogyasztás csökkenése olyan mértékű lesz, hogy ez a tojáshozam drasztikus csökkenéséhez vezet (8-30%) Régi tapasztalat, hogy kánikulában megnő az abnormális tojások száma (Kőrösiné, Nógrádi).

Rendszereinkbe – a csarnokok párásítása során általánosan használatos – az állatok egészségét védő, a rendszer hatékonyságát növelő, a vízminőséget javító berendezések könnyen beépíthetők, például mechanikai szűrők, UV szűrő, vízlágyító, baktériumszűrő stb.

A baromfi, főleg fiatal korában a huzatra érzékeny, az istállók hűtése esetében ezért ajánljuk az általunk forgalmazott berendezéseknek a meglévő szellőztető rendszerekkel való összehangolását, illetve a ventilátor nélküli vonalsoros párahűtő berendezés kiépítését. Rendszereink könnyen szerelhetőek, flexibilisen alkalmazhatók szinte minden épülettípus esetén, a porlasztófejek (fúvókák) iránya tetszőlegesen állítható, így a pára nem közvetlenül az állatokra száll, hanem a légteret hűti.

  A weblap és annak tartalma a Tecnocooling Kft. tulajdonát képezi és a szerzői jog törvényeinek és nemzetközi egyezmények védelmében áll. A weblapon megjelentetett tartalom, az ott publikált cikkek mind a Tecnocooling Kft. kizárólagos szellemi tulajdonát képezik.