A Budapesti Penke Trans már hosszú ideje keresett megoldást a nagymennyiségű szállópor megkötésére. A billenős kocsi ugyanis naponta negyvenszer is ürít. Ilyenkor 5-6 méter magasra száll fel a por, és 10 percnél is tovább kavarog, mire a nagy része leül. Legalábbis ez így volt 2011-ig, amíg a nagynyomású vízporlasztásos rendszer mellet döntöttek.

Több, mint 80 fúvóka (vonalsorosan), és egy ipari ventilátor (40000 m3/óra) került beépítésre a fedett csarnokba.Így percenként 12 Liter vizet permetez a rendszer a levegőbe 10 mikron nagyságú vízcseppek formájában. Ezek a miniatűr vízcseppek kisebbek, mint a porszemek, azokhoz tapadva a talajhoz kötik. Előállításukról egy különleges, 70 bar nyomással dolgozó szivattyú gondoskodik ami az olasz manufaktúra egyik kiemelkedő terméke. A korábban említett vonalsor-ventilátor kombináció bizonyult a leg hatékonyabbnak az adott környezetben. Mindvégig szorosan együttműködve, közösen találtunk rá az optimális megoldásra.

Az eredmény szemmel látható volt. Kevesebb , mint 1 perc alatt szinte teljesen megszűnt a szállópor a csarnokban az ott dolgozók, és a tulajdonos, Penke Zsolt megelégedettségére.

A porlefogó rendszer annyira hatékony, hogy a törvényhozók is felfigyeltek rá, és azt tervezik, hogy a jövőben kötelezővé teszik hasonló rendszerek használatát a munkavállalók, és a környezet védelmének érdekében. Ha meggondoljuk, hogy egy ilyen porlekötő rendszer 1-2 M Ft-ból megvalősítható, joggal bízhatunk a széleskörű elterjedésben.

A Penkénél a porlefogás 2011 nyár óta üzemel, hamarosan mérhető lesz a megtérülés is (kevesebb egészségügyi problémák, betegszabadság, és főleg nem fogják a szomszédok a hatóságot hívni a szállópor túlzott mértéke miatt). A hosszú távon gondolkodó válalatok számára nem kérdés, hogy érdemes komolyan megfontolni a beruházást. Mivel még nincs széles körben elterjedve az alkalmazása, a következő pár évben komoly versenyelőnyt jelent a konkurenciához képest humánusabb munkakörnyezet.

Ugyanezt a rendszert használjuk páratartalom szabályozásra, légnedvesítésre, kültéri hűtésre, klíma, vagy légkezelő előhűtésére is nagy hatékonysággal országszerte.

A weblap és annak tartalma a Tecnocooling Kft. tulajdonát képezi és a szerzői jog törvényeinek és nemzetközi egyezmények védelmében áll. A weblapon megjelentetett tartalom, az ott publikált cikkek mind a Tecnocooling Kft. kizárólagos szellemi tulajdonát képezik.