Mint a legtöbb kőfejtő esetében, az Ürömi Flinstone Kőbányánál is komoly gondot okozott a nagy mennyiségű szállópor. Egyrészt a dolgozók egészségére jelentett veszélyt, másrészt pedig a környezetben élők panaszkodtak a folyamatos porra.

Felmérést követően meghatároztuk a szükséges vízmennyiséget, megterveztük a csövek rögzítését, és a megfelelő fúvókaméretet. Pormegkötés esetén ez viszonylag nagy vízcseppeket jelent. A fúvókák átmérője 0,4 vagy 0,5 mm. Ezek a mikron nagyságú cseppek méretüknek köszönhetően képesek megkötni a 0,1-1000 mikron nagyságú, belélegezhető porszemeket, így azok súlyuknál fogva a talajra hullanak. Ennél nagyobb vízcseppek már nem tapadnának a szálló porhoz. Locsolással csak azt tudnánk megakadályozni, hogy a földön lévő por ne keveredjen fel.

Ebben az esetben a szálló por kiszűrése volt a cél. A probléma a frissen bányászott kövek őrlésénél koncentrálódott. Mintegy 120 méter csövet telepítettünk a szállítószalag mentén (a telep maga egyébként 3000 m²). A rendszer óránként 270 liter vizet porlaszt 70 baros, speciális szivattyúval, ami Olaszországban, egy családi manufaktúrában készül. 10 éves tapasztalat és folyamatos fejlesztések garantálják, hogy erős igénybevétel esetén is megbízható, stabil rendszert adtunk át.

Az eredmény rendkívül látványos lett, a szálló por koncentrációja a telephelyen és környezetében több mint a felére csökkent. A teljes beruházás 1 m Ft alatti összegből valósult meg. Csekély ár egy kőfejtőnek a dolgozókért, a környezet védelméért és a jószomszédi viszonyért cserébe.
Bizton állíthatjuk, hogy bármilyen más technológiához képest az általunk forgalmazott, nagynyomású vízporlasztásos pormegkötés messze a legolcsóbb, és leghatékonyabb eljárás. Egyszerű karbantartása, bővíthetősége szintén csak erre a technológiára jellemző az iparágban.

A weblap és annak tartalma a Tecnocooling Kft. tulajdonát képezi és a szerzői jog törvényeinek és nemzetközi egyezmények védelmében áll. A weblapon megjelentetett tartalom, az ott publikált cikkek mind a Tecnocooling Kft. kizárólagos szellemi tulajdonát képezik.