A tehenészetek közül még nagyon kevesen alkalmaznak istállóhűtést, ezért is kiemelkedően fontos az Agrimpex úttörő szerepe.

A két végén nyitott, 60 m hosszú istálló szellőzése nem volt megfelelő, ezért ipari ventilátorokat használtunk egymés után sorba kötve (40.000 légköbméter/óra teljesítményűt). Ezzel folymatos légáramlást biztosítottunk az istlló teljes területén. A ventilátorokat 2 sorban helyeztük el, a hely adottságainak megfelelően.

Az ivóvizet lágyítottuk, hogy a fúvókákat védjük a vízkőtől, és mechanikailag 1 micron tisztaságig szűrtük.

Összesen 48db, 0,20-as fúvókát használtunk, folyamatos üzemelés mellett 225 l vizet használunk fel óránként, valamint 1 kW áramot.

Ezzel egy olyan, energiahatékony istállóhűtést valósítottunk meg, amely megoldotta a szarvasmarha tenyésztést régóta érintő problémát, nevezetesen, hogy a nyári hőség idején jelentősen esett az állatok tejhozama. HŐSTRESSZ

A párahűtéssel sokkal kedvezőbb körülményeket teremetettünk, és az Agrimpex jelezte felénk, hogy, a legyek száma is jelentősen csökkent, ami szintén hozzájárult az idei rekord tejhozamhoz. A megrendelő számítása szerint a beruházuás (1,5m Ft-ból valósult meg a kivitelezés) legkésőbb 2 éven belül megtérül számukra.

A 2014-es kedvező adatok hatására megszületett a döntés, és 2015-ben a többi istállóban is telepítettünk hűtést – az iCool istállóhűtő rendszerével.

Az iCool istállóhűtés az alábi problémák megelőzésében segíti a szarvasmarha tenyésztőket:

A hőstressz és hatásai
A globális klímaváltozás és hazánk kontinentális éghajlata miatt növekvő veszélyt jelent hazánkban is a hőstressz!
A szabadban tartott társaikkal ellentétben a zárt istállóban tartott állatok nem tudnak megfelelő mikroklímájú árnyékos, vizes, széljárta területeken hűsölni, ezért a hő leadásukat segítendő technikai beavatkozásra van szükségük – erre kiváló megoldás a vízporlasztásos párásítás légmozgatással kombinálva.
A nyári meleg időszakban a zárt istállókban tartott állatok egyre több energiát pazarolnak el testhőmérsékletük hűtésére. Hőstressz okozta problémák :
1.    Termelési szempontból ez igen kedvezőtlen, hiszen a nagy melegben, a takarmány optimális hasznosítása helyett az állat étvágya nagy mértékben csökken, így a termelésük visszaesik.
2.    Az anyaállatok vemhesülési problémái, illetve a tejtermelés visszaesése csökkentheti a fiatal állatok egyedszámát.
3.    A külső hőmérséklethez az állatok saját hőtermelését is hozzáadva extrém hőmérsékleti viszonyok alakulhatnak ki, amelyek akár elhullást is okozhatnak.

4. kedvezőtlen tejminőség (a makroelemek összetételében)
5. a baktériumos fertőzések növekedése

Reméljük nemsokára Ön (és állatai) is az elégedett Megrendeleőink között lesz, még ma vegye fel a kapcsolatot velünk!

A weblap és annak tartalma a Tecnocooling Kft. tulajdonát képezi és a szerzői jog törvényeinek és nemzetközi egyezmények védelmében áll. A weblapon megjelentetett tartalom, az ott publikált cikkek mind a Tecnocooling Kft. kizárólagos szellemi tulajdonát képezik.